Darmowa dostawa od 249,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Nasiona i Ziarna BIO

( ilość produktów: 105 )

Tak zwane produkty sypkie obejmują najczęściej ziarna i nasiona różnych roślin, które zostały zasuszone tak, aby nadawały się do długoterminowego przechowywania, nie tracąc przy tym właściwości odżywczych oraz walorów smakowych. Powinny być przechowywane w pojemnikach izolujących je od wilgoci, aby nie uległy zepsuciu, takich jak słoiki ze szczelną zakrętką, opakowania próżniowe czy woreczki strunowe. Taki pojemnik powinien być przechowywany w zacienionym miejscu, z dala od źródła światła, aby służyły jak najdłużej – w szafce, szufladzie, spiżarni czy na półkach, daleko od okna. Ekologiczne ziarna zbóż i nasiona roślin strączkowych znajdujące się w ofercie sklepu internetowego BIOzfarmy.pl posiadają odpowiednie certyfikaty poświadczające spełnienie wymaganych norm uprawy charakterystycznej dla rolnictwa ekologicznego. Dzięki temu zachowują większą ilość składników odżywczych niż w przypadku roślin hodowanych na skalę masową.

Ekologiczne ziarna zbóż i nasiona oleiste – korzyści zdrowotne

Produkty sypkie już od wieków wykorzystywane są w kuchni, jak chociażby kasze: gryczana, manna, amarantus, quinoa czarna, biała i czerwona, sorgo oraz nasiona roślin oleistych, jak pestki dyni, słonecznika, len złoty i brązowy, mak niebieski czy sezam biały i czarny. Od dosyć niedawna uprawia się kukurydzę oraz nasiona szałwii hiszpańskiej zwane chia, gdyż one również posiadają liczne walory odżywcze. Przede wszystkim ekologiczne ziarna zbóż znajdujące się w ofercie sklepu BIOzfarmy.pl są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, przy jednocześnie niskiej kaloryczności. Są bogate w cynk, magnez, potas oraz witaminy z grupy B. Wiele z nich ma niski indeks glikemiczny, dlatego nadają się dla osób na diecie bezglutenowej. Z kolei nasiona oleiste są zdrowym źródłem tłuszczy oraz bogate w białko. Pomagają w regulacji poziomu złego cholesterolu i cukru we krwi. Wspierają utrzymanie dobrej kondycji paznokci oraz włosów. Są doskonałym składnikiem pełnym wartości odżywczych przy wielu dietach, jak: keto, paleo, wegańskiej, wegetariańskiej, raw oraz dietach wysokotłuszczowych, a także w dietach dla osób intensywnie trenujących.

Suche produkty strączkowe – dlaczego warto je jeść?

Nieprzetworzone produkty pochodzenia roślinnego, takie jak nasiona roślin strączkowych, niosą ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Dzięki procesowi suszenia zachowują swoje walory smakowe, wydobywające się podczas gotowania. Strączki to rośliny jednoroczne z rodziny motylkowatych, takie jak: groch, bób, soczewica, soja, ciecierzyca, orzechy ziemne czy fasola bio, które znajdują się w asortymencie sklepu BIOzfarmy.pl i posiadają odpowiednie certyfikaty zaświadczające o wysokich standardach uprawy. Rośliny strączkowe są przede wszystkim doskonałym źródłem białka, charakteryzują się niezwykle małą zawartością tłuszczów (nie zawierają nasyconych kwasów tłuszczowych), są wolne od cholesterolu oraz stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego, fitosteroli, witamin z grupy B, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, miedzi, kobaltu, manganu, molibdenu, cynku oraz fosforu. W ofercie sklepu znajdą Państwo fasolę ekologiczną białą Jaś, czerwoną, Adzuki, Kidney i czarne oczko, groch zielony i żółty, fasolę mung, soczewicę czerwoną, brązową, zieloną i żółtą, ciecierzycę, soję żółtą i czarną oraz mix nasion roślin strączkowych. Zapraszamy!

pixel