Darmowa dostawa od 249,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Dlaczego warto pić soki z kiszonych warzyw?

2022-09-28
Dlaczego warto pić soki z kiszonych warzyw?

Spora dawka witamin, niepowtarzalny smak i tradycja – to tylko kilka cech opisujących sok z kapusty. Właściwości kiszonek są cenione nie od dziś. Smak kiszonych warzyw jest znany większości osób już od dzieciństwa. Być może przywodzi Ci na myśl obiady u babci lub świąteczną atmosferę i zapachy smakowitych potraw. Kiszonki stanowią doskonałe źródło witamin, a także zachwycają wyrazistym smakiem.

Od wieków kiszonki stanowią stały element diety krajów słowiańskich, takich jak Polska, Ukraina, Rosja czy Białoruś. Rodzima kuchnia jest bogata w potrawy na bazie kiszonek, takie jak bigos, pierogi z kapustą, kapuśniak czy łazanki. Dowiedz się, jak powstają kiszone warzywa, oraz jakie są właściwości soku z kiszonej kapusty czy buraków.

Na czym polega kiszenie?

Kiszenie jest metodą konserwacji żywności znaną od tysiącleci. Jak wygląda proces kiszenia? Nie jest on bardzo skomplikowany, ponieważ kisić można praktycznie każde warzywo czy owoc. Wybrane produkty zalewa się specjalną mieszanką wody z solą tak, aby przykrywała wszystkie warzywa. Najczęściej całość umieszcza się w słoiku, dodając różnego rodzaju przyprawy np. liście laurowe, gorczycę, koper czy chrzan. Następnie odstawia się tak przygotowany słoik na pewien czas, aby warzywa uległy procesowi fermentacji mlekowej. Na czym on polega? Cukry proste, będące składnikiem komórek roślinnych, są rozkładane na kwas mlekowy. W ten sposób dochodzi do zahamowania procesów gnicia, a kiszone warzywa lub owoce są zdatne do spożycia. 

Dlaczego warto pić sok z kiszonych warzyw?

Kiszonki są od lat popularne na terenach wschodniej Europy, w ostatnim czasie doceniane są również przez mieszkańców Zachodu. Coraz większą popularnością zaczynają cieszyć się nie tylko kiszone produkty, ale również soki z kiszonek. Dlaczego warto wybrać sok z kapusty kiszonej i jak pić tego rodzaju trunek? Ze względu na ogrom prozdrowotnych właściwości warto to robić regularnie. Moda na fermentowane soki jest spowodowana przede wszystkim niezwykłym wpływem na zdrowie. Właściwości soku z kiszonego buraka czy kapusty są niezliczone. Oto kilka najważniejszych zalet:

  • oczyszczenie organizmu – kwas mlekowy skutecznie i szybko przywraca równowagę kwasowo-zasadową,
  • zwiększenie odporności organizmu na infekcje – włączając na stałe warzywa kiszone do swojej diety można uchronić się przed infekcjami, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym,
  • regulacja ciśnienia krwi – powstała w procesie kiszenia acetylocholina jest neuroprzekaźnikiem i pozytywnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i poprawia perystaltykę jelit,
  • wspomaganie procesów trawiennych – sok z kiszonej kapusty może również pobudzić jelita do pracy, przyspieszając tym samym przemianę materii.

Ponadto ukiszone produkty są lekkostrawne i niskokaloryczne, ponieważ w procesie fermentacji zmniejsza się zawartość cukrów. Sok ze świeżej kapusty ma więc właściwości odchudzające i stanowi świetnie uzupełnienie diety redukcyjnej.

Sok z kiszonej kapusty i buraka kiszonego – na co pomaga?

To, czy sok z kiszonej kapusty jest zdrowy już wiesz, ale w jakich przypadkach może okazać się szczególnie przydatny? Sok z kapusty kiszonej czy buraka kiszonego zawiera mnóstwo witamin, takich jak C, B1, B2, B3, A, E czy K. Regularne spożywanie kiszonek pozwala również na dostarczenie organizmowi cennych mikroelementów – wapnia, magnezu, potasu i fosforu. Soki z warzyw kiszonych są więc świetnym rozwiązaniem nie tylko w przypadku podniesienia odporności, ale również utrzymaniu zdrowia i sił witalnych.

Na co pomaga sok z kiszonej kapusty? Już szklanka dziennie może widocznie poprawić stan skóry, włosów czy paznokci. Ponadto bomba witaminowa pozytywnie wpływa na samopoczucie – dlatego sok z kiszonego buraka czy kapusty warto pić podczas jesiennych i zimowych miesięcy, kiedy to wzrasta prawdopodobieństwo występowania chandry.

Kiedy pić sok z kiszonej kapusty?

Wiele osób decyduje się spożywać sok z kiszonych warzyw w okresie jesienno-zimowym, aby poprawić swoją odporność. Natomiast podczas ciepłych miesięcy na talerzach królują świeże warzywa. Okazuje się jednak, że soki z kiszonych warzyw warto włączyć na stałe do swojej diety, bez względu na porę roku. Sok z buraków kiszonych czy kapusty świetnie sprawdza się bowiem jako orzeźwiający trunek. Doskonale gasi pragnienie, przy okazji dostarczając organizmowi liczne wartości odżywcze. Warto więc pić kwas z kiszonej kapusty również latem!

Jak pić sok z buraka kiszonego?

Kiszony sok z buraka to napój coraz częściej pojawiający się na sklepowych półkach. Nic dziwnego – doskonale oczyszcza organizm, wpływa kojąco na nerwy i reguluje pracę serca. Sok z kiszonego buraka ma liczne właściwości zdrowotne, wśród których wymienić można zapobieganie zaparciom, a także wpływ na poprawę kondycji skóry (dzięki wysokiej zawartości witaminy C). W dodatku sok kiszony z buraków zachwyca wyrazistym smakiem i jest smakowitą propozycją dla miłośników tradycyjnego barszczu czerwonego. Warto pić go więc regularnie, zwracając przy tym uwagę na źródło pochodzenia. Sok z buraka kiszonego i jego właściwości są bowiem mocno związane z procesem produkcji oraz jakością produktu.

Gdzie kupić soki kiszone?

Aby mieć pewność, że sok kiszony z buraka czy kapusty jest pełnowartościowym produktem, warto wybierać sprawdzone źródła. Jednym z miejsc, w których możesz nabyć ekologiczne, zdrowe i certyfikowane produkty jest eko sklep BIOzFarmy. Oferowana przez nas żywność pochodzi z Farmy Świętokrzyskiej, czyli jednego z największych polskich przedsiębiorstw z ekologicznymi produktami. Nasze kiszone soki, przetwory warzywne, owoce BIO czy herbaty ekologiczne nie zawierają konserwantów czy barwników i są przygotowywane w oparciu o autorskie receptury. Z ich pomocą wzbogacisz swoją dietę o naturalne źródła witamin i minerałów – warto z tego skorzystać!

Zapoznaj się z naszą ofertą:

pixel