Japońskie produkty spożywcze
( ilość produktów: 9 )Kuchnia japońska uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Bazuje głównie na rybach i owocach morza, wodorostach, ryżu oraz warzywach. Rzadko wykorzystuje się w niej tłuste, czerwone mięso, rośliny strączkowe czy owoce, dlatego nic też dziwnego, że pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki, dostarcza wielu niezbędnych składników odżywczych oraz niedoborów. Składniki wykorzystywane są zazwyczaj do przyrządzenia lekkich i niskotłuszczowych dań. W kuchni japońskiej dominują przede wszystkim produkty świeże i niskoprzetworzone. Japońskie produkty spożywcze to głównie: ryż krótkoziarnisty różnych rodzajów (w tym kleisty), świeże ryby i owoce morza (krewetki, kraby, kalmary, małże, homary, ośmiornice), wodorosty (kombu, wakame, hijiki i nori), grzyby (enoki, shiitake, shimeji, eryngi, maitake), jajka (kurze, kacze), makarony (ryżowe, ramen, udon, somen), sosy sojowe (w tym tamari, shoju), pasty i buliony (np. miso), ocet ryżowy, oleje (głównie ryżowy, sezamowy i chilli), sezam, korzeń lotosu, łopian, orzeszki ziemne, natto, chrzan wasabi (często również w formie proszku czy pasty), a także mirin, panko i tempura. Wykorzystuje się również tofu, cytrynę yuzu, persymonę, kasztany wodne, gruszki Nashi, daidai, mikan oraz bambusa i przyrządzoną z niego menma. Japońskie produkty w sklepie internetowym BIOzfarmy.pl są wysokiej jakości i posiadają certyfikaty poświadczające pochodzenie produktów z upraw rolnictwa ekologicznego. Zapraszamy do zapoznania się z naszą pełną ofertą.
Japońskie produkty ekologiczne – zdrowe dania Kraju Kwitnącej Wiśni
W sklepie internetowym BIOzfarmy.pl znajduje się bogaty asortyment japońskich produktów ekologicznych wysokiej jakości, idealnych do przyrządzania dań rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni. Kuchnia japońska związana jest ściśle z położeniem geograficznym tego przepięknego kraju otoczonego morzem, w którym dominuje teren górzysty. Przyrządzane dania i sposób spożywania posiłków mają silny związek z kulturą, historią i religią tego kraju, w którym dominuje shinto i buddyzm, na które nakładają się również chińskie systemy filozoficzno-religijne, jak taoizm i konfucjanizm. Stąd Japończycy spożywają głównie niewielkie, zbilansowane posiłki, które są zazwyczaj gotowane w domowym zaciszu i spożywane pomału, stąd też ich szczupła sylwetka. Japońskie produkty BIO, pochodzące ze zbilansowanych upraw wykorzystujących naturalne metody uprawy, posiadają wysoką zawartość składników odżywczych i bogate walory smakowe, dzięki którym sprawdzą się w wielu przyrządzanych daniach.