Darmowa dostawa od 249,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak smacznie przyrządzić jarmuż do obiadu?

2023-06-29
Jak smacznie przyrządzić jarmuż do obiadu?

Zastanawiasz się, jak przyrządzić jarmuż do obiadu? Jeszcze niedawno był on mało popularnym warzywem, jednak w ostatnich latach zdobył uznanie ze względu na swoje właściwości odżywcze i wpływ na nasz organizm.

Jeśli szukasz pysznych i sprawdzonych sposobów na przyrządzenie jarmużu do obiadu, to trafiłeś we właściwe miejsce! W tym artykule podpowiemy Ci, co można zrobić z jarmużu, podzielimy się przepisami na dania z tym warzywem.

Czym jest jarmuż i dlaczego jest tak zdrowy?

Zazwyczaj wiemy, jak wygląda jarmuż, ale nie bardzo wiemy, jak uwzględnić go w diecie. To długie pomarszczone ciemnozielone liście należące do rodziny kapustowatych. Podobnie jak inne warzywa z tej rodziny, jarmuż jest cennym źródłem białka, witamin oraz soli mineralnych. Jest idealnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Zastanawiasz się, dlaczego warto wprowadzić go do jadłospisu? Przede wszystkim:

  • Jarmuż jest źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Ponadto zawiera znaczną ilość witamin, takich jak witamina A, C i K, które są niezbędne dla zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu.
  • Działa przeciwzapalnie. Zawiera związki o silnych właściwościach, takie jak flawonoidy i karotenoidy. Pomagają one w redukcji stanów zapalnych w organizmie, wspierają też układ odpornościowy.
  • Ma właściwości antynowotworowe. Występują w nim przeciwutleniacze jak na przykład sulforafan (chroni przed rakiem płuc, jelita grubego, prostaty).
  • Wzmacnia układ kostny. Dzięki wysokiej zawartości witaminy K jarmuż może przyczynić się do wzmocnienia kości i zapobiegania osteoporozie.
  • Chroni przed chorobami serca. Składniki odżywcze obecne w jarmużu, takie jak błonnik, potas i przeciwutleniacze, mogą przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi oraz zmniejszenia ryzyka chorób serca.

Jest to też niskokaloryczne warzywo (100 gramów jarmużu surowego/ugotowanego to tylko 49/28 kcal). Znaleźć w nim można również wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Jednak, aby zachował odpowiednie właściwości, warto poddać go odpowiedniej obróbce. Jak przygotować jarmuż?

Pyszne i zdrowe przepisy z jarmużem

Jak jeść jarmuż, aby docenić jego smak i właściwości? Jeśli chcemy, aby warzywo je zachowało, wystarczy gotować liście na parze (3-5 minut). Można go też podsmażyć lub zblanszować, dodać do smoothie czy zjeść na surowo. Pesto z jarmużu smakuje wybornie! Jest to też sprawdzony dodatek do sałatek, dań warzywnych jednogarnkowych, dań z ryżem, kaszą lub makaronem. Absolutnym hitem są chipsy z jarmużu. Liście należy umyć, wysuszyć, polać oliwą z oliwek i posypać solą, a następnie piec w piekarniku w 150 stopniach, aż ściemnieją i nabiorą chrupkości. Można posypać je też innymi przyprawami. A co zrobić z jarmużu, aby na stałe wprowadzić go do diety?

Sałatka z jarmużem

Twoje obiadowe menu ożywi z pewnością pyszna i orzeźwiająca sałatka z jarmużem, pieczonymi burakami i serem feta.

Składniki: Świeże liście jarmużu, 2 pieczone buraki, pokrojone w kostkę, kawałek sera feta, pokruszony, garść orzechów włoskich, posiekanych

Dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku

Umyte liście jarmużu rozdrobnij, oddziel od twardych łodyg i ułóż na talerzu. Dodaj pieczone buraki, pokruszony ser feta i posiekane orzechy. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem, przed podaniem schłódź w lodówce.

Jarmuż na patelni

Masz ochotę na szybkie i ciepłe danie? Zastanawiasz się jak przyrządzić jarmuż na patelni? Jest to bardzo proste!

Składniki: Liście jarmużu oddzielone od łodyg, 1 ząbek czosnku, posiekany, 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj masło klarowane lub oliwę z oliwek. Wrzuć posiekany czosnek i podsmaż go przez chwilę, aż zacznie wydzielać aromat. Dodaj liście jarmużu na patelnię i smaż przez kilka minut, aż zmiękną. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Usuń z ognia, podawaj jako dodatek do obiadu. Możesz dodać też chili, suszone pomidory lub inny dodatek według własnych preferencji smakowych.

Gdzie można kupić jarmuż?

Już wiesz, jak przygotować to warzywo, a gdzie można kupić jarmuż? Jeśli szukasz świeżych i ekologicznych warzyw, warto zwrócić uwagę na eko sklep, który specjalizują się w sprzedaży produktów bio. To bezpieczne źródło zdrowych produktów. Warzywa ekologiczne zachowują właściwości i lepiej smakują. W takich miejscach znajdziesz najwyższej jakości jarmuż, wolny od chemikaliów i sztucznych nawozów.

Podsumowanie

Jarmuż to warzywo, które zasługuje na swoje miejsce w Twojej kuchni. Dzięki swoim korzystnym właściwościom odżywczym oraz różnorodnym możliwościom kulinarnej eksploracji może stać się smacznym i zdrowym dodatkiem do codziennego menu. Sięgaj po świeży jarmuż – gdzie kupić młode warzywo? W sprawdzonych sklepach z produktami bio! Wypróbuj nasze proste przepisy i ciesz się pysznymi daniami!

Polecane

Jarmuż ekologiczny 100g

Jarmuż ekologiczny 100g

7,99 zł brutto4,90 zł brutto
Jarmuż ekologiczny 200g

Jarmuż ekologiczny 200g

9,99 zł brutto8,90 zł brutto
Prawdziwe opinie klientów
4.6 / 5.0 57 opinii
pixel