
Jeśli zależy Ci na podejmowaniu świadomych decyzji żywieniowych to być może zastanawiasz się, jakie pieczywo jest najzdrowsze. Żytni, pszenny, na zakwasie, a może wieloziarnisty? Wybór jest naprawdę spory, a temat złożony. W tym artykule przyglądniemy się różnym rodzajom chleba i pomożemy Ci podjąć decyzję. Sprawdź, jaki chleb będzie najlepszym wyborem dla Ciebie!
Jakie pieczywo najzdrowsze – rodzaje
To, które pieczywo jest najzdrowsze zależy od wielu czynników. Nie dla każdego bowiem ten sam rodzaj chleba będzie najlepszym rozwiązaniem. Szukasz pieczywa na odchudzanie? A może zależy Ci na dużej zawartości błonnika? Poznaj różne rodzaje chleba i ich właściwości.
Na zakwasie czy na drożdżach – jakie jest najzdrowsze pieczywo?
Pieczywo drożdżowe to szybki sposób wypieku, który wyróżnia się niezwykłym aromatem, miękkością i puszystością. Powstaje zazwyczaj z mąki pszennej i jest bardzo popularnym rodzajem wypieku w piekarniach. Drożdże mają wiele składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B oraz minerały: fosfor, żelazo, cynk czy potas.
Chleb na zakwasie jest natomiast bardziej treściwy i zbity niż pieczywo drożdżowe. Charakteryzuje się tym, że długo utrzymuje świeżość. Doskonale nadaje się również dla osób na diecie odchudzającej. Jak powstaje? Pieczywo na zakwasie (mieszanka wody z mąką) przygotowywane jest w procesie fermentacji, zazwyczaj z wykorzystaniem mąki żytniej lub pszennej.
Chleb razowy i jasny
Istnieje powszechna opinia, że jasny chleb jest mniej zdrowy od ciemnego. Kolor jednak wcale nie musi o niczym świadczyć, tym bardziej że pieczywo może być barwione.
Czy chleb razowy jest zdrowy? Pieczywo razowe (ciemne) jest najczęściej wypiekan z mąki żytniej, pszennej lub mieszanej. Określenie "razowy" oznacza, że do produkcji tego rodzaju chleba wykorzystana została mąka razowa (czyli zmielona jednokrotnie). Na skutek tego procesu pieczywo ma ciemny kolor i zawiera otręby, często jest też wypiekane na zakwasie. Jasny chleb jest natomiast robiony z białej, oczyszczonej mąki. Sprawia ona, że wypieki są miękkie i delikatne, tracą jednak wiele właściwości odżywczych. Nie jest to więc najzdrowsze pieczywo.
Pieczywo wypiekane z różnego rodzaju mąki
Wypieki można podzielić nie tylko ze względu na kolor czy sposób produkcji, ale również rodzaj wykorzystanej mąki. Pieczywo pszenne w postaci bułek śniadaniowych typu kajzerki jest wypiekane z białej mąki pszennej. Jest puszyste i smaczne, ale niestety nie zawiera zbyt wiele błonnika, przez co syci na krótki czas. Z pszenicy powstaje również chleb razowy. Czy jest zdrowy? Ma więcej wartości odżywczych, ale nie jest aż tak miękki i puszysty.
Kolejnym rodzajem jest pieczywo oparte na mące żytniej. Czy chleb żytni jest zdrowy? Jak najbardziej! Nie tylko posiada sporo błonnika, to jeszcze ma zazwyczaj niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że jest dobrą propozycją dla diabetyków. Osoby cierpiące na cukrzyce powinny wybierać pieczywo wolne od słodu, miodu i białej mąki pszennej np. chleb pełnoziarnisty, żytni lub graham.
Czy jest zdrowy chleb wieloziarnisty? To zależy od składu. Nazwa "wieloziarnisty" nie oznacza rodzaju mąki, a dodane ziarna (np. pestki czy nasiona). Warto go spożywać, pamiętając przy tym, aby sprawdzić etykietę produktu. Jeśli chcesz urozmaicić swoją dietę, możesz postawić również na mniej popularne rodzaje wypieków np. z mąki kukurydzianej, jaglanej czy gryczanej. To ciekawe propozycje nie tylko dla osób zmagających się z celiakią, ale również dla ludzi ciekawych nowych smaków.
Zdrowy chleb – na co zwrócić uwagę?
Chleb razowy, pieczywo drożdżowe, pumpernikiel, bułki czy rogale – wybór może przyprawiać o zawrót głowy. Oprócz znajomości poszczególnych rodzajów pieczywa warto pamiętać o kilku dodatkowych kwestiach.
- Witaminy, składniki mineralne i błonnik – więcej tych elementów znajduje się w pieczywie razowym niż pszennym. Zawiera bowiem żelazo, cynk, magnez, fosfor, potas, a także witaminy z grupy E i B.
- Pieczywo nie dla każdego – nawet zdrowy chleb nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem. Osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy, problemy z wątrobą czy zespół jelita nadwrażliwego powinny unikać pieczywa. A to ze względu na kwas mlekowy i octowy, który może podrażniać śluzówkę organów.
- Celiakia – osoby na diecie bezglutenowej nie powinny spożywać pieczywa pszennego, a zamiast tego wybierać chleb na mące kukurydzianej, sojowej czy gryczanej. Mogą także wybierać specjalne pieczywo bezglutenowe.
- Czytanie etykiet – ciemne pieczywo nie zawsze jest pieczywem razowym. Warto czytać skład i sprawdzać, czy nie zawiera barwiącego karmelu. Jeśli tak, to oznacza, że ciemniejszy kolor nie jest zasługą konkretnej mąki, a barwiących dodatków.
Podsumowanie
Wiesz już, czym charakteryzuje się zdrowe pieczywo. Jeśli chcesz mieć pewność, że wybrane pieczywo pochodzi ze sprawdzonego źródła, to zachęcamy do skorzystania z oferty, którą proponuje nasz eko sklep. Zakupisz tu chleb ekologiczny oparty na naturalnych składnikach, pełen cennych składników odżywczych. Zapraszamy!