Czy suszone owoce są zdrowe?

Suszone owoce są coraz bardziej popularne i chętnie wybierane jako alternatywa dla słodyczy. Uwielbiamy je za intensywny smak i poręczną formę. Czy słusznie? Czy suszone owoce są zdrowe? Co takiego jest w suszonych owocach, że warto je wdrożyć do codziennej diety? W tym artykule odpowiemy na kluczowe pytania i rozwiejemy wszelkie wątpliwości.
Suszone owoce czy to zdrowy wybór? Jak powstają?
Suszone owoce czy są zdrowe? Zacznijmy od tego, że w zbilansowanej diecie nie może zabraknąć owoców. Zarówno świeże owoce, jak i owoce suszone są pożywne i dostarczają cenne dla organizmu składniki odżywcze. Suszone w przeciwieństwie do świeżych zachowują dłuższą trwałość. Tę zaletę zawdzięczają obróbce termicznej, jakiej zostały poddane. Pod wpływem długotrwałego działania wysokiej temperatury tracą duże ilości wody oraz zmieniają m.in. barwę i smak. Proces suszenia jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności. To właśnie w ten sposób przedłuża się ich trwałość i zachowuje cenne prozdrowotne składniki.
Wybierając suszone owoce, zwróć uwagę, czy zawierają konserwant E220. Pod tym symbolem kryje się dwutlenek siarki często stosowany w procesie suszenia. Jego niewielkie ilości nie powinny zaszkodzić, aczkolwiek lepiej unikać produktów z jego zawartością. Kupując suszone owoce najlepiej wybierać suszone owoce bio poddawane procesom naturalnym.
Suszone owoce właściwości
Zacznijmy od tego, że suszone owoce nie zawierają tłuszczów. Co więcej, są źródłem cennych witamin m.in. A i B oraz wapnia, żelaza i błonnika. Jest do doskonała alternatywa dla świeżych owoców. Dodawane do posiłków, jak na przykład owsianki, sprawiają, że posiłek jest sycący. Dzięki zawartości błonnika regulują pracę układu pokarmowego. Warto je spożywać w codziennej diecie, ponieważ są skoncentrowanym źródłem witamin i mikroelementów. Do popularnych owoców suszonych można zaliczyć:
- suszone śliwki,
- suszone jagody goji,
- suszone figi,
- suszone mango,
- suszone morele,
- suszoną żurawinę,
- suszone jabłka,
- suszone banany.
Każdy z wymienionych produktów posiada odrębne właściwości. Śliwki polecane są na zaparcia, morele zawierają dużą ilość beta-karotenu, dzięki czemu korzystnie wpływają na wygląd skóry. Żurawina chroni układ moczowy przed infekcjami, a goja spowalnia procesy starzenia.
Czy suszone owoce są kaloryczne?
Odpowiedzieliśmy na pytanie, czy owoce suszone są zdrowe, to teraz zajmijmy się ich kalorycznością. Otóż suszone owoce są wysoko kaloryczne, dlatego warto spożywać je w mniejszych ilościach. Znajdują się w diecie osób aktywnych fizycznie, ponieważ uzupełniają poziom glikogenu, który odpowiada za regenerację mięśni. Stosowane są również na diecie redukcyjnej, a to m.in. za sprawą wysokiej ilości błonnika.
Suszone owoce w diecie
Suszone owoce są dodawane do koktajli lub po prostu przegryzane między posiłkami. Mogą być spożywane jako dodatek do sałatek np. z serem fetą. Dobrze smakują z owsianką, musli czy jogurtem. Zapewniają uczucie sytości i jednocześnie dostarczają cenne składniki odżywcze.
Nasz sklep bakalie to miejsce, w którym znajdziesz ekologiczną żywność potwierdzoną certyfikatem Euroliść. Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą. Smacznego!