Darmowa dostawa od 249,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Co to jest komosa ryżowa?

2023-03-08
Co to jest komosa ryżowa?

Zdrowie odżywianie w dzisiejszych czasach to świadomy wybór dużej części społeczeństwa. Zastanawiasz się co to jest komosa ryżowa? Na ten produkt coraz częściej można trafić nawet w marketach znanych sieci, nie tylko w punktach z żywnością ekologiczną. Dzięki temu, że jest dostępna na wyciągnięcie ręki osoby, które nie znają tego produktu zadają pytania, co to jest kasza quinoa znana także jako komosa ryżowa. Nasz dzisiejszy wpis z pewnością spodoba się także osobom, na których talerzach regularnie gości ten produkt. Dziś przybliżymy superfood, jakim jest kasza quinoa — opowiemy co to jest, jakie ma wartości odżywcze, właściwości zdrowotne oraz podpowiemy, w jakich daniach można ją zastosować. Zapraszamy do lektury!

Co to jest komosa ryżowa?

A zatem co to jest komosa ryżowa (kasza quinoa) i skąd pochodzi? Jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych — już 5 tysięcy lat temu była znana w Ameryce Południowej. Quinoa znana jest także jako matka zbóż i święte zboże Inków, mimo że w teorii zbożem nie jest. To, co nadaje się do spożycia to nasiona. Ziarna komosy ryżowej zawierają dużo skrobii — podobnie jak zboża, jednak nie zawierają glutenu, dzięki czemu często gości w diecie osób chorych na celiakię. Pomimo upływu czasu Ameryka Południowa nadal dominuje w produkcji kaszy quinoa, uprawia się ją w takich krajach jak Chile, Peru, Argentyna czy Boliwia.

Co to jest superfoods i dlaczego kasza quinoa jest na tej liście?

Superfoods to artykuły spożywcze, które zawierają niezwykle cenne i wartościowe składniki i właściwości odżywcze. Na tej liście znalazła się kasza quinoa, co jeszcze bardziej podkreśla atuty i korzystne właściwości wynikające z jej spożycia. A zatem jakie właściwości zdrowotne ma komosa ryżowa?

Komosa ryżowa — właściwości zdrowotne

Quinoa to niepozorne ziarenka, które zapewniają niezwykłe bogactwo wartościowych składników. Komosa ryżowa to zawartość takich witamin i minerałów jak m.in.:

  • potas,
  • magnez,
  • żelazo,
  • wapń,
  • kwas foliowy,
  • witaminy z grupy B, D, E, A.

Dzięki temu ma takie właściwości zdrowotne, jak:

  • zmniejsza stany zapalne,
  • pomaga uregulować cholesterol,
  • zapobiega chorobom serca,
  • obniża ryzyko wystąpienia nowotworów,
  • ma właściwości antyoksydacyjne,
  • jest bogata w aminokwasy.

Wartości odżywcze kaszy quinoa

Kasza quinoa to źródło węglowodanów, a dzięki wysokiej zawartości białka stanowi świetne uzupełnienie diety wegetarian. Ze względu na niski indeks glikemiczny jej spożycie jest zalecane diabetykom i osobom chorującym na cukrzycę. Komosa ryżowa to produkt bezglutenowy, więc bez skutków ubocznych mogą ją włączyć do diety osoby cierpiące na nietolerancję glutenu. Szklanka komosy w formie ugotowanej zawiera ok. 220 kcal.

Wiesz już co to jest komosa ryżowa, jeśli zastanawiasz się jak włączyć kaszę quinoa do codziennej diety przejdź do kolejnego akapitu.

Jak i z czym gotować komosę ryżową?

Przygotowanie komosy ryżowej do spożycia nie jest szczególnie skomplikowane. Warto jednak pamiętać, by przed jej obróbką przepłukać ją  i zamoczyć w wodzie. Pozwoli to usunąć saponiny, których gorzki smak może przeszkadzać wielu osobom. Gotowanie ziaren trwa ok. 10-15 minut, czyli podobnie jak inne odmiany kasz, czy ryżu. Spożywanie komosy ryżowej to wiele różnych możliwości i świetnie sprawdzi się jako:

  • dodatek do dań jako alternatywa dla ryżu,
  • zagęszczenie do zup,
  • baza do deserów w formie puddingu,
  • składnik sałatki,
  • farsz do nadziewanych warzyw.

Teraz już wiesz, co to jest kasza quinoa znana także jako komosa ryżowa. Z pewnością warto zadbać o jej regularne spożywanie, by zadbać o zdrowe urozmaicenie diety. Nasz eko sklep BIOzFarmy to miejsce, w którym kupisz jakościowe nasiona ekologiczne kaszy quinoa i nie tylko. Zapraszamy!

pixel