Darmowa dostawa od 249,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak smacznie przyrządzić jarmuż do obiadu?

2023-06-29
Jak smacznie przyrządzić jarmuż do obiadu?

Zastanawiasz się, jak przyrządzić jarmuż do obiadu? Jeszcze niedawno był on mało popularnym warzywem, jednak w ostatnich latach zdobył uznanie ze względu na swoje właściwości odżywcze i wpływ na nasz organizm.

Jeśli szukasz pysznych i sprawdzonych sposobów na przyrządzenie jarmużu do obiadu, to trafiłeś we właściwe miejsce! W tym artykule podpowiemy Ci, co można zrobić z jarmużu, podzielimy się przepisami na dania z tym warzywem.

Czym jest jarmuż i dlaczego jest tak zdrowy?

Zazwyczaj wiemy, jak wygląda jarmuż, ale nie bardzo wiemy, jak uwzględnić go w diecie. To długie pomarszczone ciemnozielone liście należące do rodziny kapustowatych. Podobnie jak inne warzywa z tej rodziny, jarmuż jest cennym źródłem białka, witamin oraz soli mineralnych. Jest idealnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Zastanawiasz się, dlaczego warto wprowadzić go do jadłospisu? Przede wszystkim:

  • Jarmuż jest źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Ponadto zawiera znaczną ilość witamin, takich jak witamina A, C i K, które są niezbędne dla zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu.
  • Działa przeciwzapalnie. Zawiera związki o silnych właściwościach, takie jak flawonoidy i karotenoidy. Pomagają one w redukcji stanów zapalnych w organizmie, wspierają też układ odpornościowy.
  • Ma właściwości antynowotworowe. Występują w nim przeciwutleniacze jak na przykład sulforafan (chroni przed rakiem płuc, jelita grubego, prostaty).
  • Wzmacnia układ kostny. Dzięki wysokiej zawartości witaminy K jarmuż może przyczynić się do wzmocnienia kości i zapobiegania osteoporozie.
  • Chroni przed chorobami serca. Składniki odżywcze obecne w jarmużu, takie jak błonnik, potas i przeciwutleniacze, mogą przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi oraz zmniejszenia ryzyka chorób serca.

Jest to też niskokaloryczne warzywo (100 gramów jarmużu surowego/ugotowanego to tylko 49/28 kcal). Znaleźć w nim można również wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Jednak, aby zachował odpowiednie właściwości, warto poddać go odpowiedniej obróbce. Jak przygotować jarmuż?

Pyszne i zdrowe przepisy z jarmużem

Jak jeść jarmuż, aby docenić jego smak i właściwości? Jeśli chcemy, aby warzywo je zachowało, wystarczy gotować liście na parze (3-5 minut). Można go też podsmażyć lub zblanszować, dodać do smoothie czy zjeść na surowo. Pesto z jarmużu smakuje wybornie! Jest to też sprawdzony dodatek do sałatek, dań warzywnych jednogarnkowych, dań z ryżem, kaszą lub makaronem. Absolutnym hitem są chipsy z jarmużu. Liście należy umyć, wysuszyć, polać oliwą z oliwek i posypać solą, a następnie piec w piekarniku w 150 stopniach, aż ściemnieją i nabiorą chrupkości. Można posypać je też innymi przyprawami. A co zrobić z jarmużu, aby na stałe wprowadzić go do diety?

Sałatka z jarmużem

Twoje obiadowe menu ożywi z pewnością pyszna i orzeźwiająca sałatka z jarmużem, pieczonymi burakami i serem feta.

Składniki: Świeże liście jarmużu, 2 pieczone buraki, pokrojone w kostkę, kawałek sera feta, pokruszony, garść orzechów włoskich, posiekanych

Dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku

Umyte liście jarmużu rozdrobnij, oddziel od twardych łodyg i ułóż na talerzu. Dodaj pieczone buraki, pokruszony ser feta i posiekane orzechy. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem, przed podaniem schłódź w lodówce.

Jarmuż na patelni

Masz ochotę na szybkie i ciepłe danie? Zastanawiasz się jak przyrządzić jarmuż na patelni? Jest to bardzo proste!

Składniki: Liście jarmużu oddzielone od łodyg, 1 ząbek czosnku, posiekany, 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj masło klarowane lub oliwę z oliwek. Wrzuć posiekany czosnek i podsmaż go przez chwilę, aż zacznie wydzielać aromat. Dodaj liście jarmużu na patelnię i smaż przez kilka minut, aż zmiękną. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Usuń z ognia, podawaj jako dodatek do obiadu. Możesz dodać też chili, suszone pomidory lub inny dodatek według własnych preferencji smakowych.

Gdzie można kupić jarmuż?

Już wiesz, jak przygotować to warzywo, a gdzie można kupić jarmuż? Jeśli szukasz świeżych i ekologicznych warzyw, warto zwrócić uwagę na eko sklep, który specjalizują się w sprzedaży produktów bio. To bezpieczne źródło zdrowych produktów. Warzywa ekologiczne zachowują właściwości i lepiej smakują. W takich miejscach znajdziesz najwyższej jakości jarmuż, wolny od chemikaliów i sztucznych nawozów.

Podsumowanie

Jarmuż to warzywo, które zasługuje na swoje miejsce w Twojej kuchni. Dzięki swoim korzystnym właściwościom odżywczym oraz różnorodnym możliwościom kulinarnej eksploracji może stać się smacznym i zdrowym dodatkiem do codziennego menu. Sięgaj po świeży jarmuż – gdzie kupić młode warzywo? W sprawdzonych sklepach z produktami bio! Wypróbuj nasze proste przepisy i ciesz się pysznymi daniami!

Polecane

pixel