Jaki wybrać olej do smażenia?
Zastanawiasz się, jaki olej do smażenia będzie najlepszy? Istotne są zarówno kwestie związane ze smakiem, jak i ze zdrowiem. To właśnie smażenie jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej rozpowszechnionych metod obróbki termicznej żywności. Mimo wszystko specjaliści związani z dietetyką i medycyną wskazują, że nie jest to najlepszy wybór dla nas i naszego zdrowia. Zalecają wykorzystywanie innych rozwiązań we własnej kuchni. Jednak to właśnie smak przekonuje większość z nas do tego, żeby w taki, a nie inny sposób przygotowywać posiłki. Mimo wszystko coraz częściej staramy się zminimalizować negatywne skutki i zastanawiamy się, jaki olej do smażenia jest najzdrowszy?
Jaki olej jest najzdrowszy do smażenia?
Odwiedzając sklepy, widzimy niezwykle szeroki wybór różnego rodzaju tłuszczów. Często nie zdajemy sobie sprawy z ich przeznaczenia. Chodzi o to, że jedne lepiej sprawdzają się w sałatkach, a inne będą doskonałe właśnie do smażenia. Jeśli więc chcemy dowiedzieć się, jaki olej jest zdecydowanie najzdrowszy do smażenia, to powinniśmy przeanalizować różne jego rodzaje pod kątem właściwości prozdrowotnych i tego, jak zmieniają się one na skutek obróbki termicznej.
Jedną z najważniejszych cech oleju, który sprawdzi się w czasie smażenia, będzie jego temperatura dymienia. Powinna być jak najwyższa. Wśród olejów polecanych właśnie do smażenia, często pojawiają się oleje rafinowane. Chodzi o takie, które zostały poddane procesowi oczyszczania z niekorzystnych pod względem zdrowotnym oraz jakościowym substancji. Co jednak równie istotne, w ten sposób wszelkie dobre dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe, w tym Omega-3 nadal pozostają w oleju. W związku z tym, znaczącym zaufaniem cieszy się olej kokosowy rafinowany, który wyróżnia się również bardzo wysoką temperaturą dymienia, na poziomie 200 stopni Celsjusza. Na pytanie: jaki olej najlepszy do smażenia, można więc z powodzeniem odpowiedzieć, że w codziennym gotowaniu idealnie będzie sprawował się właśnie olej kokosowy rafinowany.
Który olej do smażenia wybrać?
Nie istnieje jedna, prosta odpowiedź na tak postawione pytanie. Wybór najlepszego oleju do smażenia powinien być poparty kilkoma czynnikami. Znaczenie ma m.in. planowany czas obróbki, czyli to jak długo żywność będzie się znajdować na patelni. Ważna jest również głębokość tłuszczu. Nie możemy również zapominać o tym, że zawsze powinniśmy smażyć na tłuszczu, który został wstępnie dobrze rozgrzany. Dzięki temu zmniejsza się poziom jego wchłaniania przez potrawę. Co więcej, godny naszej uwagi będzie również bio olej. Wybierając produkty świadomie, mamy pewność, że na naszych talerzach znajduje się jedynie to, co dla nas najlepsze.
Jaki olej jest najlepszy do smażenia płytkiego, a jaki do głębokiego?
Jeśli proces smażenia będzie trwał krótko i potrawa nie wymaga dużej ilości tłuszczu, to warto postawić na oleje rafinowane. Są one bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Wśród nich specjaliści od żywienia szczególnie wskazują na olej rzepakowy oraz oliwę z oliwek. Z pewnością każdy je zna, bo są również najpopularniejsze. Jeśli sięgamy po nierafinowaną oliwę z oliwek, to najlepiej sprawdzi się ona w przypadku smażenia bardzo krótkiego. Jednak właśnie olej rzepakowy pozwoli nam na przeprowadzenie nieco dłuższego procesu obróbki. Inną opcją do płytkiego smażenia są popularne oleje roślinne, takie jak olej słonecznikowy. W jego przypadku powinniśmy jednak zwracać szczególną uwagę na to, aby wymieniać go po każdym smażeniu. Warto też pamiętać, że w czasie obróbki nie powinna być przekraczana temperatura graniczna, czyli 170 stopni Celsjusza.
Nieco inaczej sytuacja prezentuje się, jeśli poszukujemy oleju do smażenia głębokiego. W tym przypadku, ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, będzie miało to, aby temperatura jego dymienia była jak najwyższa. Który olej do smażenia powinniśmy zatem wybrać? Pośród polecanych do głębokiego smażenia olejów wymienia się:
-
rafinowaną oliwę z oliwek,
-
olej ryżowy,
-
rafinowany olej rzepakowy,
-
rafinowany olej kokosowy,
-
masło klarowane,
-
smalec.
Mimo wszystko mamy tu w większości do czynienia z tłuszczami nasyconymi, których ilość w naszej codziennej diecie powinna być ograniczona. Zaleca się, aby zaspokajały one nie więcej niż 10% dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na energię. Powinniśmy więc zwracać szczególną uwagę, aby nie spożywać tak przygotowywanych produktów w nadmiarze.
Jaki olej będzie najlepszy do smażenia?
Jeśli nadal nie wiesz, jaki jest najzdrowszy olej do smażenia, to pamiętaj, aby w czasie wyboru zwracać uwagę na zawartość nasyconych, wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Znaczenie ma również oddziaływanie wysokiej temperatury na dany produkt, czyli wysokość temperatury dymienia. Szczególnie polecany jest więc rafinowany olej rzepakowy, który ma neutralny smak, a jednocześnie dobrze sprawdza się przy obróbce termicznej potraw. Jest również łatwodostępny i wygodny w przechowywaniu. Dla wielu osób znaczenie ma również cena, która tutaj w porównaniu z wieloma innymi możliwościami, nie będzie specjalnie wygórowana.